wassen zonder wasmiddel

Olinde van WasmachineSale.nlver wassen zonder wasmiddel blijven verhalen opduiken. Ik ben eens gedoken in de wereld van het wassen zonder wasmiddel.
Het uitgangspunt van wassen zonder wasmiddel heeft in beginsel veel voordelen.

  • besparen op kopen van wasmiddel
  • minder belasting van milieu en oppervlaktewater
  • uitkomst voor mensen met gevoelige huid of allergie

Maar kan het eigenlijk wel? Waarom wassen we nog niet allemaal zonder wasmiddel?  Feiten en fictie lopen nogal eens door elkaar.
Werken de producten die beweren kleding schoon te wassen zonder wasmiddel? Ik zet de meningen en ervaringen eens op een rij en zal linken naar bronnen voor onderbouwingen.

Natuurlijk zijn er ook benieuwd naar jouw ervaringen.

 

Wassen zonder wasmiddel in wasmachine

Als je gaat zoeken op dit thema kom je veel direct een aantal producten tegen zoals: de ecowasbal, blue magic ball en laundry pure. De werking is helaas niet altijd even goed aan te tonen. Heb je ervaring met een product? Een reactie bij het artikel, waardeer ik zeer!

 

Blue Magic Ball

Ervaringen Blue Magic BallDe Blue Magic Ball is het nieuwste product in deze rij van producten. De Consumentengids van juni 2017 worden de ervaringen van het testpanel besproken.

Wat belooft de Blue Magic Ball?

Deze blauwe bal was je mee met de kleding in je wasmachine en zou helpen om zweetlucht tegen te gaan. De onaangename zweetgeur in kleding wordt veroorzaakt door bacteriën die zich voeden met zweet. Je kunt de Blue Magic Ball gewoon met het wasgoed (en eventueel wasmiddel) in de wasmachine stoppen. Tijdens het wassen geeft de bal zilverionen af.

De bal geeft gedurende 160 wasbeurten zilverionen af die zich hechten aan de vezels van de kleding. Bij het dragen van de kleding voorkomen deze ionen de bacteriën groei die toch zweetgeur leidt.

We weten dat zilverionen inderdaad bacteriën doden. Toch blijkt uit een klein testpanel van de Consumentenbond dat zij weinig verschil merken met het wassen met of zonder bal. Ook wordt aangegeven dat de Blue Magic Ball nog een nadeel heeft, namelijk de toename van zilverdeeltjes in het afvalwater. Dit wordt door rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) als een groot probleem gezien om uit het water te zuiveren.

Pluspunten:

  • Theorie achter de Blue Magic Ball
  • Bruikbaar160 wasbeurten

Minpunten:

  • Zilverdeeltjes in water
  • Geen merkbaar effect door testpanel

 

Conclusie

In theorie kan de Blue Magic Ball werken bij kleding die ligt vervuild is. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de zilverionen bacteriën kunnen doden die zorgen voor de zweetlucht in kleding.

 

Prijs: ongeveer 21 euro en is te verkrijgen bij Bol.com en de GroeneBeer.nl

 

EcoBall het alternatief voor wasmiddeleco ball - alternatief voor wasmiddel

Een ander product wat belooft een alternatief te zijn voor wasmiddel is de Ecoball. Deze ballen zie ik terug in verschillende vormen.

Wat belooft de EcoBall

De Ecobal is eenvoudig te gebruiken. Je stopt hem gewoon met de vuile was in de wasmachinetrommel. Bij licht vervuilde kleding hoef je verder geen wasmiddel toe te voegen.

De Ecoball belooft de PH-waarde van het water te verhogen door het gebruik van mineralen, zoals wasmiddel dit ook doet. Hierdoor de vuil uit de vezels gewassen en bacteriën gedood.

Doordat geen of weinig wasmiddel wordt gebruikt kan de wasmachine met veel minder water spoelen en worden huidproblemen voorkomen.

Werkt het? Volgens TrosRadar niet. Bekijk het filmpje van de uitzending.

 

De komende tijd zal ik dit artikel verder aanvullen met nieuwe ervaringen, producten en feiten. Natuurlijk is ook jouw mening van harte welkom.
Tot die tijd blijft het kopen van wasmachine die uitblinkt in schoonwassen een veilig alternatief ;-)

 

 

 

 

 

 

WasmachineSale.nl
Logo
Shopping cart