Was droogcombinatie test – welke zijn het beste?

Met een was droogcombinatie kun je wassen en drogen in één machine. Dit lijkt ideaal, maar in de praktijk zijn er toch wel wat hobbels. Er zijn behoorlijk wat kopers die teleurgesteld zijn over hun aankoop. De verschillen zijn groot en helaas is er geen betrouwbare was-droogcombinatie test van de Consumentenbond.

Daarom zijn we vele dagen bezig geweest met het testen, vergelijken en beoordelen van verschillende wasdroogcombi’s. We hebben uren met verschillende fabrikanten gebeld om al onze vragen beantwoord te krijgen.  Uiteindelijk hebben we een lijstje gemaakt met al onze favorieten.

Naast de testwinnaars hebben we ook al onze bevindingen in dit artikel verwerkt. Op dit moment is dit de meest complete vergelijkingstest als je een wasdroogcombinatie wilt gaan kopen.

Uitgebreide was droogcombinatie vergelijkingstest van populaire modellen

Update - 2017.12.12Dit artikel wordt nog volop aangepast met nieuwe testgegevens. Onze favorieten willen we natuurlijk al onthullen.

 

Was droog combinatie test: dit zijn de winnaars

Hieronder staan de beste wasdroogcombinaties van dit moment. Ze scoren op de belangrijke onderdelen beter dan hun concurrenten.
Voordat je naar de winkel rent, moet je weten dat de wasdroogcombi’s enkele eigenaardigheden kennen. Deze moet je zeker weten om teleurstellingen na je aankoop te voorkomen.

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: L99696HWD wasdroogcombinatie - €1.131,00

 

Experts en kopers vertellen over de wasmachine en droger in 1

De basis functionaliteit is voor elke apparaat gelijk. Het is een wasmachine en wasdroger die in één machine, waarmee je kan wassen en drogen.
Toch kunnen we concluderen dat de prestaties van twee losse apparaten nog altijd beter zijn. Op de wasprestaties is weinig af te dingen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat was/droogcombi’s net zo goed schoonwassen als een losse wasmachine. Echter de droogprestaties halen bij lange na niet de resultaten van een losse wasdroger.
De meeste opvallende nadelen zijn:

 • (veel) hoger energie- en waterverbruik dan losse apparaten
 • verschil in vulcapaciteit, maakt het lastiger om te kiezen
 • zeer lange was-droog cyclus

 

Hoger energie- en waterverbruik

Het energieverbruik tijdens het drogen van de was ligt fors hoger dan bij een losse warmtepompdroger. Als je uitgaat van jaarlijks 220 keer wassen en drogen, wordt duidelijk dat de gebruikskosten van een wasdroogcombinatie flink kunnen oplopen.

Wasdroogcombinatie (gemiddeld verbruik) Losse wasmachine en wasdroger
220 wassen 150 kWu Jaarlijks 35 euro 155 kWu (losse 8 kg wasmachine) Jaarlijks 35 euro
220 wassen en droger 1100 kWu Jaarlijks 250 euro 250 kWu (losse 7 kg warmtepompdroger) Jaarlijks 58 euro

De droogfunctie in een wasdroogcombinatie wordt nog vaak met conventionele condensdroogtechniek uitgevoerd.
Hierdoor lopen de energiekosten snel op als je veelvuldig gebruikt maakt van de droogfunctie. De energiezuinige warmtepomptechniek komen we nog maar weinig tegen. De 9 kilo AEG L99696HWD is een zeldzame uitzondering en is met 734 kWu een relatief zuinig apparaat.

 

Vulcapaciteit voor wassen en droger verschilt

Een ander punt waar je rekening moet houden is feit dat het maximale vulgewicht voor drogen altijd minder is voor het wassen. Als de machine geschikt is om in een keer 8 kg te wassen, dan kan er maar 5 kg gedroogd worden. Om je wasgoed te kunnen drogen is ruimte nodig tussen de kledingstukken, zodat de warme lucht tussen de kledingstukken kan worden geblazen.

Dit vormt een dilemma bij het kiezen van de juiste grootte van je wasdroogcombinatie. Met een volle trommel was je namelijk schoner en zuiniger, dan met een halfvolle trommel. Maar met een volle trommel kun je dus nooit een aaneengesloten was-droogprogramma starten.

Mindere droogprestatie bij wasdroogcombinaties

Wil je dus non-stop wassen én drogen dan mag de trommel van je wasdroogcombinatie maximaal voor 60% gevuld zijn. Een alternatief is om met een volle trommel te wassen en dan een deel van het wasgoed eruit halen, voordat je gaat drogen.

7.6/10 Lees recensie
76 %
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: BEKO HTV8733XS0 - €434,69
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor BEKO HTV8733XS0
Laatste updates:
 • €434,69 - 23 januari 2020
 • €526,00 - 25 december 2019
 • €526,95 - 20 december 2019
 • €527,00 - 19 december 2019
 • €527,95 - 19 december 2019
 • €528,00 - 18 december 2019
 • €528,95 - 17 december 2019
 • €529,00 - 3 december 2019
Sinds: 14 augustus 2019
 • Hoogste prijs: €541,00 - 14 september 2019
 • Laagste prijs: €434,69 - 23 januari 2020

 

Een non-stop was/droogcyclus duurt wel erg lang

De meest gehoorde tegenvaller is absoluut de zeer lange tijdsduur die het wassen en drogen in beslag neemt. Bij de populaire Samsung WD80J6400AW moet je rekening houden dat een non-stop was-droogprogramma al snel 7 uur in beslag neemt.  Een positieve uitzondering is de Beko, deze heeft maar 4 uur nodig om een volle trommel te wassen en droog te krijgen.

Vooral het droogprogramma duurt veel langer dan wat we gewend zijn van een losse wasdroger. De snelste warmtepompdrogers hebben in iets meer dan één uur dezelfde hoeveelheid was gedroogd. Deze lange droogtijd van de wasdroogcombinaties wordt mede veroorzaakt door de relatief kleine trommel, waardoor geen optimale luchtcirculatie tussen de kledingstukken kan komen. Hoe minder wasgoed in de trommel des te sneller gedroogd wordt.

 

terug naar menu ↑

Ons oordeel: wat vinden wij de beste wasdroogcombinatie?

Een wasmachine en droger in 1 kent de nodige nadelen die niet bij elke koper bekend zijn. Losse wasmachine en wasdroger winnen nog steeds op alle onderdelen, behalve als je kijkt naar ruimte besparing. Een wasdroogcombinatie is de beste (en soms de enige) oplossing als je simpelweg geen ruimte hebt voor 2 losse apparaten.

Als je de beperkte droogfunctie als iets extra’s ziet om bijvoorbeeld in de winterperiode je beddengoed te drogen, dan heb je een prima oplossing. Moet je wekelijks een volle trommel drogen, dan is  een combi te duur. Je kan dan beter een kijken naar de mogelijkheid om de droger op je wasmachine te zetten, omdat deze oplossing dan veel goedkoper is.

Als ik een keuze moet maken, dan gaat mijn voorkeur uit naar de 8 kg Beko HTV 8733 XS0. Deze is relatief goedkoop en Beko staat bekend als een betrouwbaar budgetmerk. Voor grotere huishoudens is de energiezuinige AEG L99696HWD met warmtepomptechnologie de beste keuze.

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met deze wasdroogcombinaties in de praktijk. Hieronder kun je al je opmerkingen en vragen kwijt.

 

terug naar menu ↑

Achtergrond dossier: wasdroogcombinatie for dummies

Een was droogcombinatie komt je nog maar weinig tegen. Minder dan 5% van de verkochte wasmachines is een combi. Dat neemt niet weg dat het bij ruimte gebruik een interessante oplossing kan zijn. Voor wie wat meer over deze huishoudelijke apparaten wil weten, hebben we dit ‘dummie’ dossier gemaakt.

Een was droogcombinatie kun je het beste beschrijven als één machine waarin zowel een wasmachine en wasdroger zijn samengebracht. Met zo’n machine kun je dus:

 • wassen: zoals met een losse wasmachine
 • droger: zoals met een losse wasdroger
 • wassen én droger in één gecombineerd non-stop programma

wasmachine + droger = wasdroogcombinatie

 

terug naar menu ↑

De beste was-droogcombinaties van dit moment

Op basis van praktijkervaringen van onze redactie en de bevindingen van kopers, heb ik een lijstje gemaakt met de top 3 van onze favoriete was-droogcombinaties.
Deze apparaten komen ook in verschillende recente vergelijkingstesten als winnaars uit de bus.

 

1

AEG L99696HWD – de eerste was-droogcombinatie met een warmtepompdrogerAEG L99696HWD review

AEG heeft als eerste fabrikant de wasdroogmachine voorzien van een warmtepomp. Voordeel is duidelijk: energiebesparing! Hiermee komt de AEG als eerste erg dicht in de buurt om daadwerkelijk een losse wasmachine en wasdroger vervangen. De droogresultaten zijn indrukwekkend en zeker vergelijkbaar met een losse droger. Door de warmtepomp is de AEG ook nog eens energiezuinig. Met dit alles stijgt deze AEG, wat mij betreft ver boven de concurrentie uit. Daarom is dit ook onze nummer 1.

 • Grote capaciteit: 9 kilo wassen, 7 kilo drogen
 • Voorzien van zeer zuinige warmtepomptechnologie
 • Centrifugeert goed

Lees voor meer informatie onze uitgebreide  AEG L99696HWD praktijkreview .

2

Samsung WD80J6400AW  – goede balans tussen prijs en prestatieSAMSUNG WD80J6400AW was droogcombinatie van Samsung

De wasmachines van Samsung worden vaak door de Consumentenbond uitgeroepen als ‘Beste Koop’. Dat komt voor een belangrijk deel, omdat bij Samsung wasmachines en drogers de prijs, functionaliteit en prestatie erg goed in balans zijn. Dat is ook het geval bij deze wasdroogcombinatie.

Op dit machine vind je veel bruikbare wasprogramma’s, waaronder Super Kort 15′ en ook Air Wash ontbreekt niet. Met Air Wash  kun je kleding opfrissen met lucht. En met Bubble Soak  technologie wordt zelfs erg vervuilde was schoon. Met de wasprestaties van deze wasdroogcombinatie zit het zeker goed!

Helaas is de machine niet voorzien van een warmtepomp, zoals onze AEG topper. Daar tegen over staat dat  de prijs een stuk lager ligt.

De Samsung is een topper als het op prijs/kwaliteit aankomt.

Direct naar  de aanbiedingen Samsung WD80J6400AW in het kort
 
 
 

 • 8 kilo wassen, 6 kilo drogen
 • Perfecte prijs- / kwaliteitverhouding
 • Gebruiksgemak en ergonomie

 

3

Bosch WVG30441NL – Oerdegelijke wasdroogcombinatie van BoschBosch WVG30441NL de beste wasdroogcombinatie van Bosch

Deze Bosch verdient zeker een plaats in onze top 3 van beste wasdroogcombinaties van dit moment. Jammer dat ook deze Bosch niet voorzien is van warmtepomptechnologie, zoals de AEG L99696HWD. Hierdoor ligt het energieverbruik een stuk hoger. Daartegenover staat dat Bosch deze machine voorzien heeft van alle bekende snufjes zoals: VarioPerfect, een Eco-Silence motor, AquaStop waterbeveiliging en natuurlijk krijg je service en garantie direct via Bosch Customer Care.  Dit geeft vertrouwen en biedt de mogelijkheid de machine bij de goedkoopste webwinkel aan te schaffen. Heb je problemen met de machine? Bel 088-4244010 en al je problemen met Bosch apparatuur wordt opgelost.

Al die techniek klinkt ingewikkeld, maar als je weet dat deze technologie ook in de wasmachines van Bosch zitten die als ‘Beste uit de Test’ zijn gekomen dan weet je dat je met een oer degelijke wasdroogcombinatie te maken hebt. Dat heeft zich in de praktijk bewezen.

Direct naar  de aanbiedingen Bosch WVG30441NL in het kort
 

 • 8 kilo wassen, 5 kilo drogen
 • We zijn enthousiast over wasresultaten (schoon wassen)
 • Laag geluidsniveau
 • Garantie en service van Bosch

 

 

terug naar menu ↑

Was droogcombinatie kopen? Dit moet je zeker weten.

Het idee is simpel: je stopt vieze kleren in de machine en na een tijdje komen ze schoon èn droog uit de machine.
Dit is toch het ultieme gemak als je weinig tijd hebt voor al die huishoudelijke klussen.

In plaats van eerst wassen en dan je natte wasgoed in een andere machine stoppen om te laten drogen is niet echt handig.
In een wasdroogcombinatie kun je het wassen en drogen combineren, maar je kan ook een normaal los wasprogramma of droogprogramma draaien.

Sommige van onze favoriete was droogcombinaties zijn goedkoper dan een losse wasmachine en droger.
Zo bespaar je geld, zonder veel in te leveren op was- en droogresultaten.

 

terug naar menu ↑

Waar op letten bij de aankoop van een wasdroogcombinatie?

Toch zijn er enkele kleine ‘addertjes onder het gras’ die je moet weten, voordat je de machine naar in je winkelmandje klikt.

 

Een volle wasmachine kan niet in één keer gedroogd worden.

Houd er rekening mee dat de maximale capaciteit voor wassen groter is dan dat je in één keer kan droger.
Dat geldt voor elke wasdroogcombinatie en komt omdat er ruimte tussen de was moet zitten om goed te kunnen drogen.

 • AEG 9 kilo wassen en maximaal 7 kilo drogen
 • Samsung 8 kilo wassen en maximaal 6 kilo drogen

Dat betekent als je een volledig non-stop wasdroog-programma wilt doorlopen, de capaciteit van de droger bepalend is hoeveel je kan wassen.

 

Een losse wasdroger, droogt vaak net iets beter

De Consumentenbond stelt dat een wasdroogcombinatie hetzelfde presteren als losse apparaten van de desbetreffende fabrikant.
In de praktijk merken we dat dit zeker klopt voor de wasresultaten van de wasdroogcombinatie. De wasprestaties zijn gelijkwaardig aan een losse wasmachine.

Echter de droogresultaten zijn naar onze mening net wat minder, dan bij een losse wasdroger.
Dat neemt niet weg dat de droogprestaties van de topper gewoon goed zijn om in de dagelijkse praktijk te gebruiken.

 

was droogcombinatie versus losse wasmachine en wasdroger

 

Nauwelijks onderhoud

De was droogcombinaties zijn een verademing als het aankomt op gebruiksgemak en onderhoud.
Pluizen en condenswater wordt gewoon door de machine via de waterafvoer weggepompt.

Bij een losse wasdroger is dat wel anders, die moet je frequent onderhouden om goede droogprestaties te behouden.
Na elke droogbeurt moet je de pluizenfilters schoonmaken en de condensor met de stofzuiger schoonmaken.
En bij veel droger moet je het reservoir met condenswater zelf leeg maken.

Van dit onderhoud ben je verlost als je kiest voor de wasdroogcombinatie. Toch iets om zeker mee te nemen.

 

terug naar menu ↑

Alle voordelen en nadelen op een rij

Voordelen:

 • Ruimte besparend
 • Wassen en drogen in één gecombineerd programma achter elkaar
 • Vaak goedkoper dan twee losse apparaten
 • Geen onderhoud nodig

Nadelen:

 • Droogprestaties net iets minder dan bij een top wasdroger
 • Capaciteit (in kilo’s was) zijn bij wassen en drogen niet gelijk

 

terug naar menu ↑

Conclusie: twee losse machines of toch één combi?

Tenslotte de vraag: ‘zou ik een wasdroogcombinatie kopen?’
Ik zou zeker ‘ja’  zeggen tegen iedereen die weinig ruimte heeft voor een losse wasmachine en wasdroger.
Immers de was- en droogprestaties van de combi-apparaten verschillen in de praktijk maar weinig ten opzichte van twee losse apparaten.

Heb je wel voldoende de ruimte in huis voor een losse wasmachine en droger, dan ben je met twee losse machine net wat flexibeler.
Je kan immers de capaciteit van de wasdroger afstemmen op de trommelgrootte van je wasmachine.

Aan de andere kant heeft de was droogcombinatie een functionaliteit die je met losse apparaten nooit zult bereiken, namelijk: een non-stop was-/droogprogramma!
Ik heb dit ervaren als erg bruikbaar.
Als je verder meeneemt dat de nieuwste generatie ook nog eens erg energiezuinig zijn, dan zijn wasdroogcombi’s zeker een volwaardig alternatief voor een losse wasmachine en wasdroger.