Wasmachine reinigen feiten en fabeltjes

Written by 2457 on 01 January 1970
Wasmachine reinigen feiten en fabeltjes
Over het onderhouden van je wasmachine circuleren veel fabeltjes en feiten op internet. De reclame van Calgon laat een zwaar verkalkt verwarmingselementen zien. Is je wasmachine reinigen met dit soort producten écht nodig? Of valt het allemaal wel mee?

Op deze pagina gaan zetten we feiten en fictie op een rij. Kortom wat is nodig om je wasmachine in top conditie te houden. Welke producten helpen hierbij en welke producten kun je beter in de winkel laten staan.

Nederlands leidingwater houd je wasmachine in top conditie
Veel reiningsproducten beloven kalkafzetting in huishoudelijke apparaten te voorkomen. Kalkafzetting ontstaat door hard water met veel calcium (kalk). Daarom eerst wat achtergrond over de hardheid van Nederlands leidingwater.

Uit dit overzicht blijkt dat er nergens nog hard water uit de kraan komt. Al het leidingwater wordt door waterleidingbedrijven onthard. Het probleem van kalkafzetting in de wasmachine wordt hierdoor steeds kleiner. Kalkafzetting vindt vooral plaats na het verwarmen van water. Dat zie je wel aan je waterkoker. Doordat we juist steeds vaker wassen op lage temperaturen, is er nauwelijks nog reden om je wasmachine te ontkalken.Nut en noodzaak van je wasmachine ontkalken met Calgon
Weinig risico op kalkaanslag in wasmachine

Kalkaanslag in je wasmachine ontstaat dus vooral als je vaak wast op hoge temperaturen. De meeste mensen zullen vandaag de dag veel vaker op 30°C en 40°C wassen. Bij deze temperaturen zal nauwelijks of geen kalkaanslag ontstaan. De kans dat kalkzeep zorgt voor kalkafzetting op het verwarmingselement is gewoon erg klein.

Loop je dan onnodig risico als je geen Calgon gebruikt? Nee dus! Het schikbeeld van een volledig verkalkt verwarmingselement, zal je in Nederland niet zien. Als je je wasmiddel goed doseert en veel wast op lage temperaturen, dan zou ik de Calgon lekker in het winkelschap laten staan. Mijn advies: bespaar je geld en doe er iets nuttigs mee.WPRO PowerFresh tegen vetluis
Wpro AFR300 Powerfresh reiningOp de website van de OnderdelenExpert.nl vind je een een complete lijn professionele wasmachine reinigingsmiddelen. Bij deze shop hebben we een pakje gekocht van de veel verkochte WPRO PowerFresh tabletten. PowerFresh is van oorsprong een Amerikaans product.

In de Verenigde Staten wordt al veel langer lage temperaturen gewassen. Nadeel van wassen op lage temperaturen en te veel wasmiddel doseren is het ontstaan van vetluis en schimmel. Vetluis herken je aan de zwarte vlekjes en een donkere stroperige substantie in uw deurrubber (manchet). Hierdoor gaat een wasmachine muf ruiken.

De werkwijzen is eenvoudig. Doe 1 tablet in een lege machine en draai een volledig wasprogramma op minstens 60 graden (zonder voorwas). Door de oxygene werking van de tabletten worden geurtjes en resten uit uw machine verwijderd. Ik heb vervolgens nog de Wpro AFR300 geurverfrisser gebruikt, waardoor de wasmachine weer fris ruikt.

Eerder hebben we een uitgebreid stappenplan gemaakt om een stikkende wasmachine aan te pakken. In plaats van zelf aan de slag te gaan met soda, kun je dus ook kiezen voor WPRO Powerfresh.Je wasmachine in top conditie houden?
Welke producten gebruik jij om je wasmachine te reinigen en in top conditie te houden? We zijn benieuwd over welke producten jij erg tevreden bent en over welke juist niet. Geef hieronder je mening en onze redactie zal deze producten dan ook een uitgebreid proberen.